A francia belügyminisztérium tegnap este azt közölte, hogy Marine Le Pen vezet a voksok 24,38 százalékával, Emmanuel Macron független jelölt pedig a második helyen áll 22,19 százalékkal, 20 millió szavazat összeszámlálása után.

 

A tárca tájékoztatása szerint a jobboldali konzervatív Francois Fillon az összeszámolt szavazatok 19,63 százalékát, Jean-Luc Mélenchon radikális baloldali jelölt pedig a 18,09 százalékát kapta. A minisztérium megjegyezte, hogy az összeszámolt voksokba még nem tartoznak bele a legnagyobb francia városokban leadott szavazatok.

 

A szavazatok 97 százalékának összeszámolása után Macron vezet 23,86 százalékkal a 21,43 százalékot szerzett Le Pen előtt.

 

 hirdetes_300x300  

Marine Le Pen támogatottsága inkább a kisebb városokban nagyobb. A szavazóhelyiségekből kilépő választópolgárok megkérdezésén alapuló exit poll felmérések azt mutatták, hogy Macron vezet Le Pen előtt.

 

Le Pen eddigi legjobb eredményét érte el

 

Amennyiben az elnökválasztás első fordulójában egyik jelölt sem arat győzelmet, úgy a legtöbb szavazatot kapó két jelölt jut be a második fordulóba, amelyet május 7-én rendeznek meg.

 

A függetlenként induló Emmanuel Macron és Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti front elnöke juthatnak be a május 7-i második fordulóba az Ipsos által közölt exit poll eredményei szerint.

 

A le figaro által közölt eddigi eredmények szerint Le Pen több, mint 6,9 millió szavazatot szerzett, ami a Nemzeti front eddigi legjobb eredménye.

 

Elsöprő győzelmet arathat Macron 

 

A francia elnökválasztás második fordulójában Macron elsöprő győzelmet arathat Le Pennel szemben – derült ki a vasárnapi első forduló után közzétett közvélemény-kutatásokból.

 

A Harris közvélemény-kutató szerint Macron a szavazatok 64 százalékát szerezheti meg, az Ipsos/Sopra Steria felmérése szerint pedig a voksok 62 százalékát kaphatja az Európa-barát centrista jelölt május 7-én.

 

hirado.hu/DenníkN

 

Nyitókép: dw.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!