Káosz tört ki a kenyai választáson, miután túl sokan rohamozták meg az urnákat. A hatóságok szerint az volt a probléma, hogy több ember volt mint szavazólap. A kenyai elnök viszont ezt mondta: azért szüntették be a szavazást, mert „az veszélybe sodorta volna a demokráciát”.

Uhuru Kenyatta kenyai elnök szombaton bejelentette: elmarad a kenyai választás, mivel túl sok voksoló jelent meg pénteken az urnáknál. Állítólag káosz és zűrzavar alakult ki, és hamar kifogytak a szavazólapokból is. ”Az előválasztásokon általában nem tapasztalunk olyan mértékű részvételt, mint amit tegnap láthattunk” – mondta szombati sajtótájékoztatóján a vezető.

 

Állítása szerint pártja azért szüntette be a szavazást, mert “az veszélybe sodorta volna a demokráciát”. Még pénteken, a szavazás felfüggesztése után több megyében zavargások törtek ki, a tiltakozók utcákat foglaltak el, és azt állították, hogy a szavazást törtvénytelen módon befolyásolták.

 

A zavargások és botrányok nem új keletűek a kenyai választások alatt. A 2007-es választások után 1200 embert meggyilkoltak, a legutóbbi, 2013-as választás során pedig elromlott az elektronikus szavazatszámoló. Az ellenzék panaszt nyújtott be a Legfelsőbb Bírósághoz, de válaszul a kormány lecsapott a tüntetőkre. Az összecsapás alatt több ember is az életét vesztette.

 hirdetes_810x300  

 

Hirado.hu
kép: dw.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!