Polgárháború szélére sodródott Macedónia, több mint százan megsérültek a csütörtök esti zavargásokban, miután a tömeg betört a parlamentbe. 22 rendőr és három politikus is megsérült, a politikusok közül egyet életveszélyes állapotban szállítottak kórházba. A rendőrök végül villanógránátok bevetésével tudta megfékezni a tömeget, 95 tiltakozó sérült meg, de a tüntetések nem csitulnak azóta sem.

 

A zavargások kirobbantó oka az volt, hogy a macedón nemzetgyűlés az albán Talat Xhaferit választotta meg házelnöknek – az ellenzők szerint úgy, hogy erre nem volt joga, mivel szeptember óta nem sikerült kormány alakítani a parlamenti pártoknak.

 

 

 hirdetes_300x300  

A macedón államfő szerint az a megállapodás, amelyet a szociáldemokrata Zoran Zaev az albán kisebbségi pártokkal kötött, veszélyezteti Macedónia függetlenségét és egységét, az albán kisebbségi pártok nyelvhasználatra, valamint a zászló, a himnusz és a címer megváltoztatására vonatkozó javaslatai ugyanis szerinte Albániától tennék függővé Macedóniát. A tiltakozók Gjorge Ivanov elnökkel értenek egyet, és nem akarják, hogy az albán kisebbségiek szélesebb jogköröket biztosító követelései teljesüljenek.

 

A választást megnyerő jobboldali Nikola Gruevszkinek, a Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) vezetőjének nem sikerült kormányt alakítania.

 


A Gruevszkival szimpatizáló 50 ezres tömeg nem tágít a parlament elől. A válságos helyzetet kritikusan kommentálta  Albánia és Görögország is. Nemrég az albán kormányfő célzott rá, hogy az uniós csatlakozási folyamatoktól függően megérhet az idő Koszovó és Albánia egyesítésére. Ez a kijelentés nem csak a szerbeknél verte ki a biztosítékot, a balkánon számos ország, köztük Macedónia is nagyszámú albán kisebbséggel rendelkezik.

 

 

HNonline.sk, Körkép.sk

Nyitókép: eloben.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!