Holnap telik le az a határidő, ameddig a kormányfőnek reagálnia kellene a korrupcióellenes tüntetés szervezőinek követeléseire. A kormányhivatal azonban ignorálja a diákok követeléseit. Kaliňák, Gašpar és Kováčik nem távozik a funkciójából.

 

Két héttel ezelőtt került sor Pozsonyban a nagy korrupcióellenes tüntetésre, amelyen mintegy tízezren vettek részt. A Karolína Farská–David Straka körül szerveződő diákok a belügyminiszter, Robert Kaliňák, a országos rendőrfőkapitány, Tibor Gašpar, valamint a speciális ügyész, Dušan Kováčik leváltását kérték. A követeléseiket egy memorandumban foglalták össze, melyet átadtak a kormányhivatalnak. A válaszra 14 napig vártak.

 

Amennyiben a kormányhivatal nem válaszol, petíciót indítunk. 100 ezer aláírást szeretnénk összegyűjteni ahhoz, hogy a követeléseinkkel foglalkozzanak a parlamentben” – mondta Farská.

 

 hirdetes_300x300  

Nyitra, Zsolna, Kassa és Eperjes

 

A tüntetés másik szervezője, David Straka szerint Pozsonyban megközelítőleg egy hónap múlva ismét tüntetés lesz. Hozzáteszi, hogy a tüntetéshez további városok is csatlakozhatnak.

 

Diákok és dolgozó emberek seregei jelentkeznek Nyitra környékéről, Zsolnáról, Kassáról és Eperjesről. Haragosak, így a további tüntetések szervezését szorgalmazzák.

 

Fotó: topky.sk

 

Fico és Kaliňák nem nyilatkozott

 

Robert Fico az Aktuality.sk-nak arra a kérdésére, hogy miképpen fognak reagálni a diákok követeléseire, nem felelt. Szombaton a Szlovák Rádióban viszont kijelentette, hogy Kaliňák és Gašpar egyaránt a bizalmát élvezik, Kováčik esetét pedig a parlamentre bízza.

 

Az ügyben az Aktuality.sk Robert Kaliňákot is megkérdezte, ám ő sem volt hajlandó válaszolni. A belügyminiszter a visszalépésen azonban nem gondolkodik, hiszen múltbéli kijelentése szerint be kell töltenie azt a mandátumot, amit 350 ezer választótól kapott.

 

Kováčik: A diákokat manipulálják

 

A speciális ügyésznek, Dušan Kováčiknak esze ágában sincs távozni posztjából.

 

Remélem, hogy a diákokat mielőbb elkezdi érdekelni, hogy valójában mi is az a bűnügy. Ha tudni szeretnék, hogyan működik egy nyomozás és a büntetőeljárásban tevékenykedő szervek, nem zárkózom el a találkozó elől”.

 

Gašpar: Kaliňák dönt

 

A lemondásról az országos rendőrfőkapitány, Tibor Gašpar sem gondolkodik. A Rendőrségi Testület kinevezéséről és visszahívásáról a belügyminiszter dönt.  „Abban az esetben, ha a belügyminiszter ilyen döntést hoz, respektálni fogom” – jelentette ki Gašpar.

 

Forrás: aktuality.sk/Körkép.sk

Nyitókép: David Ištok/Aktuality.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!