A strasbourgi bíróság március végén rekordnagyságú kártérítést ítélt meg 42 bangladesi migránsnak, akiknek a görög állam 600 ezer eurót fizethet kényszermunka miatt.

 

Az Európai Emberjogi bíróság megállapítása szerint a Görögországba emigráló 42 bangladesi állampolgárt 2012 októberétől 2013 februárjáig eperszedőként alkalmazták érvényes munkavállalói engedéllyel. Ennek ellenére a munkáltató azt ígérte nekik, hogy a farmon napi hét órában euróért dolgozhatnak. Minden túlóráért eurót is ígértek a migránsoknak.

 

A valóság azonban sokkal brutálisabb volt: a migránsok napi 12 órát dolgoztak a földeken, pénzt nem kaptak, fegyveres őrök őrizték (vagy inkább tartották fogva) őket. A munkáltató kijelentette, a ígéretével szemben csak a szezon végén fizet. A farmon nem volt illemhely sem vezetékes víz.

 

 hirdetes_810x300  

A migránsok egy része elment, más részüket lecserélte a farm tulajdonosa. Az egész helyzet négy évvel ezelőtt áprilisban csúcsosodott ki, mikor az egyik fegyveres őr a farmon keresztülhaladó migránsokat megtámadta, és 30 embert sebesített meg.

 

A görög bíróságok is foglalkoztak az üggyel a sértettek (a migránsok) kezdeményezésére, de a fegyveres őr elleni vádat elég gyorsan gyilkossági kísérletről súlyos testi sértésre finomították. Börtönbüntetést nem róttak ki, csak pénzbírságot, mindössze 1500 euró értékben, vagyis egy sérült migránsért 43 eurós büntetést kellett a farm működtetőjének kipengetnie.

 

A bangladesi migránsok a strasbourgi bírósághoz fordultak, ahol a görög államot 588 ezer eurós kártérítés megfizetésére kötelezték, mert az emberjogi törvényeket megsértve járt el az ügy kivizsgálása és az ítélet meghozatala során.

 

HNonline.sk

Nyitókép: HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!