Donald Trump beiktatásának 100. napja után nem sokkal már az elmúlt időszak ügyeit vizsgálja a szenátus.

 

A volt hírszerzési csúcsvezető, James Clapper és az igazságügyi miniszter volt helyettese, Sally Yates szenátusi meghallgatása Donald Trump munkatársainak feltételezett orosz kapcsolatairól szólt, különös tekintettel Michael Flynn tábornokra.

 

Sally Yates a meghallgatáson azt mondta, hogy aggodalommal figyelték a tábornok körüli híreket, eseményeket. Leginkább az adott okot az aggodalomra, hogy amellett, hogy amerikai részről mindenki tudott a tábornok orosz kapcsolatairól, de félő volt, hogy azt az oroszok még bizonyítani is tudják.

 

 hirdetes_300x300  

Az oroszoknak van okuk megzsarolni őt

 

„Gondoltuk, hogy Flynn tábornok kompromittálódott. Trump elnök első nemzetbiztonsági főtanácsadójáról feltételezték, hogy az oroszoknak van okuk megzsarolni őt”

 

– mondta Yates. Január végén értesítette Don McGahn fehér házi tanácsadót arról, hogy Michael Flynn félrevezette Mike Pence alelnököt és a kormányzat más tisztségviselőit az oroszokhoz, köztük is Oroszország Washingtonban akkreditált nagykövetéhez fűződő kapcsolatairól, és ennek következében a Fehér Ház Oroszországgal összefüggő nyilvános állításai, állásfoglalásai nem voltak helytállóak – tette hozzá.
Sally Yates hétfőn megerősítette: Moszkva nagyon jól tudta, hogy Flynn félrevezette kollégáit, és ezt az információit akár fel is használhatta ellene.

 

Yates tanúvallomása az első alkalom volt, hogy a nyilvánosság előtt adott számot a Fehér Házat februárban hetekig foglalkoztató ellentmondásos helyzetről.

 

Trumpot előre figyelmeztették

 

Megválasztása után Donald Trumpot figyelmeztette elődje, hogy Flynnt ne kérje fel nemzetbiztonsági főtanácsadójául.

 

A figyelmeztetésének tényét szokásos napi sajtóértekezletén a Fehér Ház szóvivője is elismerte.

 

A figyelmeztetések ellenére megválasztása után Trump kinevezte a tábornokot, majd nem sokkal később lemondatta, mert kiderült a tábornok nem tájékoztatta őt a Washintonban akkreditált orosz nagykövettel történt találkozóiról, Mike Pence alelnököt pedig félrevezette a megbeszélések tartalmáról.

 

euronews/MTI

 

Nyitókép: Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!