Évről évre egyre több szlovákiai diák dönt úgy érettségi után, hogy hazai egyetem helyett inkább csehországi felsőoktatási intézményt választ – hívta fel a figyelmet a napokban Robert Redhammer, a pozsonyi Szlovák Műszaki Egyetem (STU) rektora.

 

Redhammer hozzáteszi azt is, hogy ezeknek a diákoknak komoly hányada végül nem is tér vissza Szlovákiába.

 

A tavalyi tanévben (2015/16) több mint 22 ezer szlovákiai diák folytatta tanulmányait Csehországban, szemben azzal a körülbelül 113 ezerrel, akik itthon jelentkeztek valamelyik felsőoktatási intézmény nappali tagozatára.

 

 hirdetes_300x300  

Ez azt jelenti, hogy tavaly Csehországban tanult a szlovákiai diákok 16 százaléka, holott ez az arány 2000-ben még csak 3-4 százalék között alakult. Redhammer szerint ez a trend, illetve az, hogy a külföldi egyetemeken végzett diákok egy része végzés után nem tér vissza Szlovákiába, fenyegetést jelent az ország gazdasági és szociális stabilitására nézve.

 

Az STU rektora szerint „be kell fektetni az ifjúságba” és meg kell küzdeni a tehetséges fiatalokért, ellenkező esetben a jobb oktatási és egyéb körülményeket nyújtó országok agyelszívó hatása miatt belátható időn belül „kegyetlen következményekkel” kell számolnia Szlovákiának.

 

 

„Harcban állunk egy a fiatal korosztályért folytatott globális küzdelemben, és a világ felfedezte Szlovákiát, rájött, hogy a fiatal szlovákok jól képzettek, felkészültek, céltudatosak, de elégedetlenek saját országukban”

 

– írja Robert Redhammer napokban megjelent blogbejegyzésében.

 

 

redhammer.blog.sme.sk, MTI

Nyitókép: tpf.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!