A kormány mai ülésén elfogadta azt a javaslatot, amellyel a parlament gyorsított eljárásban tárgyalja Érsek Árpád (Most-Híd) közlekedésügyi miniszter tervezetét, mely átalakítaná az állami autópálya-építések rendszerét. Ondrej Dostál ellenzéki képviselő szerint a törvény alkotmányos jogokat sért.

 

2007-ben az akkori Smeres közlekedésügyi miniszter, Ľubomír Vážny egy alkotmányellenes törvényt nyújtott be és fogadtatott el a parlamentben az egyszeri, rendkívüli intézkedésekről az autópályák és utak építése során.  Ez engedélyezte az államnak, hogy idegen telkeken is építkezhessen azok államosítása után. Dostál szerint egy ehhez hasonló, kicsit mérsékeltebb, de átültetésében jóval brutálisabb javaslatot nyújtott be Érsek Árpád.

 

A legelső törvényt az Alkotmánybíróság is elutasította, azonban az új javaslat is úgy szeretné felgyorsítani az autópályák építésének folyamatát, hogy intenzívebbé teszi az állam beavatkozását a tulajdoni jogkörökbe. Vážny törvénye lehetővé tette, hogy megkezdődjön az építéskezés az idegen, még nem kisajátított telkeken. Érsek törvénye „csak” az építési eljárás elindítását és befejezését engedélyete, tehát az építési engedélyek kiadását még akkor is, ha a terület magánkézben volt.

 

 hirdetes_810x300  

Dostál szerint a javaslatot meglepő módon gyorsított eljárásban szeretnék elfogadtatni. Tegnap még senki nem gondolta, hogy a kormány mai ülésen elfogadja a jogszabályt, úgy, hogy más minisztériumok és a közvélemény nem is véleményezhette a tervezetet (többek közt a kormány Törvényelőkészítési tanácsa sem tárgyalt róla). A kormány tervei szerint a parlament május 15-ig meg is tárgyalná a tervezetet, hogy mihamarabb életbe léphessen.

 

oks.sk , Körkép.sk
kép: podtatranske-noviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!