Hatalmas várakozás előzte meg az egykori brazil elnök, Luiz Inacio Lula da Silva bírósági meghallgatását. A keddi volt az első alkalom, amikor a korrupciós ügyeket vizsgáló bíró kihallgatta da Silvat, akit a többi között azzal vádolnak, hogy egy tengerparti lakosztályt kapott azért, hogy támogassa az egyik nagy építőipari vállalkozás fejlesztési terveit. A házat Petrobras-botrányban érintett OAS vállalat építette.

 

Da Silvanak nem ez az egyetlen ügye, amelyben korrupcióban való érintettséggel vádolják. Az egykori elnök tagadja a vádakat és ártatlannak vallotta magát. Lulát a múlt pénteken előállította és négy órán át hallgatta ki a rendőrség. Dilma Rousseff jelenlegi államfő elítélte a kényszerintézkedést, de hozzátette, hogy a vizsgálatot le kell folytatni, és a bűnösöket meg kell büntetni

 

Miközben a gazdasági válsággal küzdő Brazíliában hatalmas tömeg várja, hogy a legfelsőbb politikai körökhöz tartozókat elítéljék, az egykori elnök szimpatizánsai a bíróság épülete körül fejezték ki szimpátiájukat. A tárgyalást hatalmas rendőri készültség övezte.

 

 hirdetes_300x300  

A brazil média szerdai híradásai szerint a PTB tagjai nyomást gyakorolnak Rousseffre, hogy miniszteri posztot ajánljon fel kormányában a pártalapító Lulának, megakadályozandó a letartóztatását.

 

Euronews
kép: BBC

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!