Ahogyan tegnap már beszámoltunk róla, az eperjesi repülőtér katonai gyakorlópályáján lezuhant egy BL429-es típusú rendőrségi helikopter. A balesetben ketten súlyosan megsérültek, két tűzoltó pedig elhunyt.

 

A Tűzoltó és Katasztrófavédelmi alakulat (HaZZ) vezetője megerősítette, hogy a rendőrségi repülőgép katasztrófáját nem élte túl a Tűzoltó és Katasztrófavédelmi alakulat két tagja. Az eddigi információk szerint az egyik férfi a helyszínen életét vesztette, a másik pedig a kassai kórházban elhunyt.

 

A másik két sebesült rendőrt az eperjesi kórházba szállították, ahol állapotukat stabilizálták. Egyiküket a traumatológiai osztályon ápolják. Combcsonttörést, bordatörést és arccsonttörést szenvedett, de állapotát stabilizáltak. A másik páciens többszörös végtag- és arccsonttörést szenvedett. Mivel a sérült nincs eszméleténél, ezért mesterségesen lélegeztetik – tájékoztatott Renáta Cenková, a Ján Adam Reiman kórház szóvivője.

 

 hirdetes_810x300  

A parlamenti képviselők egy perces néma csönddel emlékeztek meg az áldozatokról:

 

Pplk. Mgr. Radoslav Lacko és Npor. Peter Toďor (Fotó: TASR)

 

Radoslav Lacko 1968-ban született Eperjesen. 1992-től dolgozott tűzoltóként, 2002-től 2015-ig az eperjesi tűzoltóállomás csapatvezetője volt, majd 2015-ben az Országos Tűzoltó-parancsnokság igazgatója és a járási tűzoltóság vezetőjévé nevezték ki.

 

2005-ben kapta meg a tűzoltóság harmad-, 2012-ben pedig a másodfokú szolgálati érdemérmét. Aktívan közreműködött a légi oltás egyes módozatainak kiépítésében, illetve a tűzoltóság légi mentőszolgálatának fejlesztésében.

 

Peter Toďor 1974-ben született Eperjesen. 1999-től 2002-ig a Kisszebeni Járási Hivatal tűzvédelmi főosztályán dolgozott mint a tűzvédelmi egység tagja. Ezt követően nyolc évig a héthársi (Lipany) tűzoltóságon tevékenykedett gépész-technikusként, 2010 és 2012 között tűzoltóként és mentési specialistaként, 2012 novemberétől pedig csapatparancsnokként dolgozott.

 

A járási tűzoltóságnál folytatott munkájáért 2013-ban a tűzoltóság harmadfokú szolgálati érdemérmével tüntették ki. Társához hasonlóan a légi mentések és az oltás fejlesztésén dolgozott, emellett a légi mentőszolgálat instruktora volt.

 

Forrás és nyitókép: teraz.sk/teraz.sk

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!