Érsek Árpád (Most-Híd) közlekedésügyi miniszter harmadszori is kitolta a Pozsony-Kassa összekötő autópálya elkészültének határidejét. A kormányprogram még 2020-at emleget, majd ezt később 2023-ig tolták ki, Érsek pedig ma a közmédia Szombati Párbeszéd című műsorában 2025-öt illetve 2026-ot említett.

 

A most-hidas miniszter vitapartnere Eduard Heger (OĽaNO-Nova) ellenzéki képviselő volt, aki a sorozatos halogatást Érsek fejére is olvasta.

 

Érsek azzal védekezett, hogy a pozsonyi elkerülő munkálatait 10 telektulajdonos blokkolja.

 

 hirdetes_300x300  

„Látni kell, hogy felvásároltuk a telkek 99,5 százalékát, amelyek az R7-es és D4-es pályákhoz tartoznak. Másrészt van 11 ezer szerződésünk, amelyeket már aláírtunk. És egyúttal van 10 olyan ember, akikkel nem tudunk megegyezni, mert olyan igényeik vannak, amelyeket az aláírt szerződések miatt nem fogadhatunk el. Például a telektulajdonosok többsége 40 eurót kapott négyzetméterenként, az említett maradék 10 telektulajdonos azonban 120 eurót követel”

 

magyarázta Érsek.

 

Heger szerint az állam ráfizetéssel vásárolja fel a telkeket, mert építkezési telkekként veszi meg azokat, pedig többségében termőföldről van szó. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a telkeket már 2015 végig fel kellett volna vásárolni.

 

„A közlekedési tárcánál káosz uralkodik, ami engem az energiaszámlák körüli káoszra emlékeztet”

 

mondta az ellenzéki képviselő, aki szerint a kialakult helyzetért elő kellene venni a felelősöket.

 

Érsek a kormánykoalíció többi tagjához képest újfent az adósságplafont tette felelőssé a káoszért, szerinte ugyanis az európai uniós alapok felhasználása után nincs más pénzforrás a nagy projektekhez.

 

Ódor Lajos, a Költségvetési Tanács tagja szerint az adósságplafon (vagy adósságfék) eltörlése megrendítené a beruházók bizalmát.

 

„Ez a jövőben az kockázati felár emelkedését jelentené Szlovákiára nézve. Nem lenne túl jó precedens a pénzpiacok számára”

 

Teraz.sk

Nyitókép: DennikN.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!