Frissítve: 16:53

 

Vlado Štrbát legyűrte az Everest, nem maradt ereje a visszaútra.

 

Helyi idő szerint koraeste Vladimír Štrba szlovák hegymászó belehalt sérüléseibe. A hegymászó kimenekítése túl sokáig tartott. Három napot töltött az úgynevezett halálzónában, állapota kritikus volt, ezért nem szállíthatták, szervezete sajnos feladta a harcot.

 

 hirdetes_300x300  

 

Vlado Štrba ismert szlovák hegymászó az életéért küzd a világ legmagasabb hegycsúcsának déli lejtőin, a halálzónában, nagyjából 8700 méter magasságban.

 

Vlado Štrba az Everest Hardway 2017-es szlovák Everest-expedíció tagja a klasszikus útvonalon vágott neki a csúcsnak, tegnap a délutáni órákban azonban megfordult, amit műholdas telefonon jelzett is az alaptábornak. A szakasz ugyanis rendkívül veszélyes, és nagyon igénybe veszi a szervezetet, a teljesítéséhez oxigén palackra van szükség a ritka levegő miatt.

 

A Štrba által közölt utolsó információk szerint sikerült leereszkednie 8400 méterre, az úgynevezett Erkély-csúcshoz, de mint ma kiderült, tévedett, valószínűleg az oxigénhiány miatt fellépett súlyos dezorientáció miatt.

 

A hegyimentőknek sikerült meghatározniuk helyzetét, komoly fagyási sérülései vannak, állapota súlyos. Amint szállítható állapotba kerül, a mentők valamelyik alacsonyabban fekvő táborba szállítják, amit már a helikopterek is meg tudnak közelíteni.

 

 

tyzden.sk

Nyitókép: tyzden.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!