A szellemi tulajdonokkal foglalkozó világszervezet felmérése szerint a 2011–2015-ös időszakban összesen 950 ezer szabadalmat fogadtak el. A kutatásból kiderült, hogy Japán, Kína és a Szilícium-völgy hajtja a világ innovációs motorját.

 

A Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO) közzétette legújabb felmérését, amelyből kiderül, hogy az Egyesült Államok mellett Ázsia a világ innovációs központja. A szervezet a 2011 és 2015 közötti négyéves időszakot vizsgálta, ekkor összesen 950 ezer szabadalmat fogadtak el – írja a Financial Times.

 

Az elemzésből kiderül, hogy a Tokió–Jokohama tengely messze veri a világot ebből a szempontból, de az Oszaka–Kobe–Kiotó körzet és Nagoja is benne van az első tízben. Ázsiából azonban nem csak Japán szerepel kiemelkedően, hiszen a WIPO rangsorában második helyen áll a Sencsen–Hongkong csoportosulás, amivel megelőzik a Szilícium-völgyet és Dél-Korea fővárosát, Szöult.

 

 hirdetes_300x300  

Az első három csoport a szabadalmak száma szerint: 

  1. Tokió–Jokohama – 94 079 darab – Legtöbb szabadalom: Mitsubishi
  2. Sencsen–Hongkong – 41 218 darab – Legtöbb szabadalom: ZTE
  3. Szilícium-völgy (San José–San Francisco) – 34 424 darab – Legtöbb szabadalom: Google

 

Az európai innováció visszaszorulóban van, az első tízben egyedül Párizs képviseli az öreg kontinenst. Az Egyesült Királyság gyengén teljesített a vizsgált időszakban, London a 21., Cambridge 55., míg Oxford a 88.

 

Az első százba nem meglepő módon a legtöbb régió az Egyesült Államokból (32) került be, őket követi Németország (12), Japán (8), Kína (7) és Franciaország (5). A szabadalmak legnagyobb részét technológiai újítások képezik.

 

Forrás: Financial Times/origo.hu

Nyitókép: Times Higher Education

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!