A szlovákiai polgárok alig negyven százaléka lenne hajlandó jelenteni egy korrupciós ügyet, ha tanúja lenne. Bár ez a legmagasabb arány, mióta ilyen felméréseket végeznek (2002-től), még így is nagyon alacsonynak mondható – az első felmérésnél a lakosság mindössze 17 százaléka jelentett volna egy korrupciós esetet.

 

Az esetleges korrupciós ügyeket nem jelentők aránya így is 51 százalék.

 

Leginkább a felsőfokú végzettséggel rendelkező 40-es korosztály lenne hajlandó elmenni a rendőrségre, hogy bejelentsen egy korrupciós ügyet, főleg a jobboldali illetve liberális irányultságú polgárok.

 

 hirdetes_300x300  

Az arányok kedvező növekedése hátterében a szakértők szerint részben az áll, hogy a rendőrség nagyobb bizalmat élvez az emberek körében, mint évekkel ezelőtt, de nagy súllyal esik latba a társadalmi nyomás illetve elégedetlenség is.

 

Ettől függetlenül a 40 százalékos eredménnyel Szlovákia még mindig az európai átlag alatt szerepel. Bulgária után a szlovákiai rendőrséget tartják a polgárok a legkevésbé megbízhatónak, Szlovákiában a legmagasabb a korrupció jelenteni nem akarók aránya, mert többségük úgy véli, a vétkesek úgyis megússzák.

 

Teraz.sk

Nyitókép: pravda.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!