A Szlovák Köztársaság polgárai a mai naptól kezdve elektronikus úton benyújtott panasz által is érvényesíthetik a jogaikat. A lehetőségek kibővítését a panaszokról szóló törvénymódosítás teszi lehetővé, amely mai napon lépett hatályba.

 

Az új jogszabály szerint nem lehet beadni a panaszt szóban, sem telefaxon keresztül. Elektronikus úton az az állampolgár nyújthatja be panaszát, aki elektronikus chipes személyi igazolvánnyal rendelkezik. Ha az e-mailt anélkül küldené el, hogy nem autorizálja az elektronikus aláírásával, akkor öt napon belül meg kell erősíteni a panaszt, különben félreteszik.

 

A kormányhivatal a közakarat ellenében terjesztette elő a javaslatot. A nyilvánosság képviselői a kollektív megjegyzésekben ugyanis azt kérték, hogy a hivataloknak továbbra is kötelességük legyen a névtelen panaszokkal is foglalkozni, amelyek konkrét információkat tartalmaznak a jogi normák megsértésével kapcsolatban. Továbbá az ellen is felléptek, hogy a panaszok elintézésének ideje 30 napról 60 napra növekedjen, és nem értettek egyet azzal sem, hogy ezt az időszakot meg lehessen szakítani, ha az eljárás más közigazgatási szervet is érint.

 

 hirdetes_810x300  

Igor Federič (Smer), a kormányhivatal vezetője szerint a gyakorlat úgyis megmutatja, hogy a 60 munkanapnyi idő túlzottan sok-e vagy sem, és akkor majd lehet beszélni a lerövidítéséről. „A jelenlegi helyzet egyelőre nem indokolja ezt” – mondta, majd hozzátette, hogy elég sok a panasz, így nem érkeznek elintézni azokat.

 

Forrás: teraz.sk

Nyitókép: aktualne.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!