Szombat este a cardiffi Millennium Stadionban a Juventus–Real Madrid fináléval ér véget a labdarúgó Bajnokok Ligája 2016–2017-es kiírása. Vajon sikerül-e 1996 után újra felülnie az európai klubfutball csúcsára a Juventusnak, vagy a BL története során először címvédésnek lehetünk tanúi?

 

Amióta Bajnokok Ligájának hívják a sorozatot, még egyetlen csapatnak sem sikerült a címvédés, így a királyi klub 12. sikere a többi között ezért is lenne egyedülálló. A két sztárcsapat – amely hazája bajnokságában egyformán az élen végzett, a Juventus ráadásul olasz rekordot jelentően sorozatban hatodszor győzött és a kupában sem talált legyőzőre – közös történetének ez lesz a 19. egymás elleni európai kupamérkőzése, mindannyiszor a legrangosabb sorozatban néztek egymással farkasszemet. Mindkét együttes nyolcszor örülhetett, kétszer pedig döntetlen született.

 

Pillanatkép a 98-as döntőből. forrás: uefa.com

 

Az egyik legemlékezetesebb randevújuk az 1998-as amszterdami döntő volt, amelyet Predrag Mijatovic találata döntött el a spanyolok javára. Akkor még a Juventust erősítette Zinedine Zidane, aki három évvel később szerződött a Real Madridhoz, amellyel játékosként, majd azt követően edzőként is szinte mindent megnyert, s amelyet most újra a csúcsra vezethet.

 hirdetes_300x300  

 

A Juventus veretlenül, míg a Real Madrid egyetlen vereséggel jutott el a fináléig, ahol a legjobb támadósor és a legjobb védelem áll majd szemben egymással, hiszen az olaszok 12 mérkőzésükön mindössze három gólt kaptak, míg a címvédő spanyolok 32 alkalommal találtak az ellenfelek kapujába. A torinói gárda lehet a hatodik a BL-történelemben – s a Manchester United 2008-as sikere óta az első –, amely veretlenül hódítja el a trófeát. Mindkét csapat a hatodik BL-döntőjében lép pályára, e tekintetben pedig beérik a rekorder AC Milant.

 

Az olaszok esélyt sem adtak a Barcelonának. forrás: Washington Times

Ami a finálékat illeti, a madridiak hibátlanok, hiszen mind az öt eddigi döntőjüket követően győztesen hagyták el a pályát, a Juventus viszont – bár szintén ötször állt a végső siker kapujában – az elmúlt négy alkalommal elbukott. Legutóbb a 2015-ös berlini döntőben a Barcelonával szemben maradt alul a torinói együttes.

 

Várható kezdőcsapatok

 

Massimiliano Allegri egyedül a sérült Stefano Sturaróra nem számíthat, mellette Khedira esetében kell mérlegelnie, hogy készen áll-e a döntőre. A német világbajnok középpályás néhány hét kihagyás után a Bologna elleni bajnokin tért vissza a csapatba a Serie A utolsó fordulójában, de csak 59 percet töltött a pályán.

 

Buffon vagy Ronaldo örülhet a végén? forrás: m4sport.hu

 

A kezdőcsapat összeállítását ezen túl leginkább az befolyásolja, hogy milyen formációt választ végül Allegri. A szezon gyengén indult a Juve számára, de februárban a csapat felhagyott az addig erőltetett 3-5-2-es szisztémával, aminek a helyét a 4-2-3-1-es hadrend vette át. Igen ám, de a BL-egyenes kieséses szakaszának végére még egy csavart a mester a történeten és a Juve nagy meccsekre tartogatott felállása a 3-4-1-2 lett a Monaco ellen, amelyben Alex Sandro és Dani Alves már nem szélső hátvédet játszik, mint a négyvédős rendszerben, hanem szárnyvédőt a középpálya két szélén a Chiellini, Bonucci, Barzagli sor előtt.

 

Várható kezdőcsapatok. forrás: Origo.hu

 

A Real Madrid mostani szezonjának két legfontosabb szereplője Cristiano Ronaldo és a csapatkapitány Sergio Ramos: az Európa-bajnok, négyszeres aranylabdás portugál sztárjátékos elsősorban az egyenes kieséses szakaszban nyújtott elképesztő teljesítményt, míg Ramos gyakorlatilag az egész idényben kiemelkedően futballozott. Ők ketten akár BL-rekordot is dönthetnek, hiszen eddig mindkettőjük két fináléban is eredményes volt, három különböző döntőben pedig még senki nem lőtt gólt.  Nagy kérdés, hogy a sérüléséből visszatérő Gareth Bale ott lesz-e a kezdőcsapatban Cardiffban.

 

Napoli elleni nyolcaddöntőben a Real tulajdonképpen szenvedett az első félidőben idegenben, és hátrányba is került a csapat. A fordulást követően Zidane a szezon hátralévő részét meghatározó lépésre szánta el magát: visszahúzta Bale-t a középpályára, hogy a 4-4-2-es rendszerrel stabilabbá tegye csapatát. A 4-4-2 innentől kezdve a szezont hátralévő részére is megmaradt, ám közben megsérült Bale, és ez alapvető változást hozott a Real játékában: Zidane a szélső támadókat szélső védőkre cserélte a támadásépítés során.

 

 

Egy biztos, ma este minden eldől….

 

m4sport.hu , origo.hu , nemzetisport.hu 
borítókép: .thesportsmirror.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!