Kevesebb szereplő lesz jelen a szlovákiai bankszektorban. Idén újabb két pénzintézetnek inthetünk búcsút. Június elején hivatalosan is beadta a kulcsot a Zuno internetes pénzintézet – osztrák anyavállalata, a Raiffeisen Bank döntött így sorsáról – és nem egész két hónappal ezelőtt a Prima Bank olvasztotta magába a korábban orosz kézben lévő Sberbank Slovakia-t (egykor Volksbank).

 

Ami a Sberbak ügyfeleit illeti, a Prima Banka közlése szerint különösebb változásra nem kell számítaniuk, egyébként pedig mindenről folyamatosan tájékoztatni fogják őket. A Hospodárske Noviny szlovák gazdasági napilap szerint a számlaszámok és a bankkártyák számai változhatnak.

 

A bankkártyákat lejáratuk után valószínűleg teljesen új számozásúra cserélik. Változniuk azért kell, mert a bank változásával értelemszerűen más lesz a számsor előtagja is.

 

 hirdetes_300x300  

A szlovákiai bankszféra tehát két szereplővel szegényebb lett, és ezzel kezdetét vette az ügyfelek utáni küzdelem. Az internetes bankolás ágazatában egyedül az mBank maradt talpon Szlovákiában, ő a Zuno ügyfeleit nagy valószínűséggel gond nélkül megszerzi.

 

Ami érdekes, hogy a Prima Banka nem akar nagyszabású marketingakcióba bocsátkozni, hogy a Sberbank ügyfeleit maradásra bírja. Másrészt, a szakértők szerint az ügyfelek sem számíthatnak különösebb előnyökre a fúzióból adódóan, legfeljebb arra, hogy több helyi bankfiók válik elérhetővé számukra (a Sberbank lefedettsége gyengébb volt, 39 fiókkal rendelkezett szemben a Prima Banka 113 bankfiókjával).

 

A szakértők szerint az sem kizárt, hogy újabb kis bankok válnak a „nagyobb halak” martalékává, tehát a Sberbankéhoz hasonló fúziók sora még nem ért véget. A nagyobb halaknak ez jó hír, az ügyfelek ugyanis nem szeretnek bankot változtatni, nem lehet őket egykönnyen átcsábítani, ezért a piaci bővülés legkönnyebb módja a fúzió vagy a kicsi szereplők felvásárlása.

 

Hospodárske Noviny, Körkép.sk

Nyitókép: hnonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!