Károly, Karola
  • HUF: 360.66
  • USD: 1.21
  • 1 °C
  • 8 °C
Friss hírek

Megkezdődtek a parlamenti választások Nagy-Britanniában

A 650 választókerület csaknem 50 ezer választóhelyiségében az 50 millió választópolgár helyi idő szerint reggel 7 és este 10 óra – közép-európai idő szerint 8 és 23 óra – között voksolhat egyéni jelöltekre.

 

Kormányalakításra két pártnak, a 2010 óta kormányzó Konzervatív Pártnak, illetve a legnagyobb ellenzéki erőnek, a Munkáspártnak van reális esélye. A II. világháború óta eltelt több mint hét évtizedben kizárólag e két párt miniszterelnökei váltogatták egymás a Downing Street 10. alatti kormányfői rezidencián.

 

A választás egyfordulós, így a szavazatok összeszámlálása után várhatóan megalakul az új brit kormány.

 

Az utolsó közvélemény kutatások továbbra is azt mutatják, hogy Theresa May fogja megnyerni a választást. Hiába csökkent a szavazati többsége, mind a fogadó és mind a sajtóirodák a Konzervatív Párt győzelmét jósolják.

 

Folyamatos a rendőri készültség

 

A második legmagasabb szintű terrorkészültség továbbra is jelen van az országban, ezt az jelzi, hogy az elhárító hatóságok továbbra is tartanak az ország bármely területén végbemenő terrorcselekménytől. A rendőrség arra hívta fel a figyelmet, hogy a kiemelt területeken és a választókörzetekben is folyamatos rendőri jelenlét lesz biztosítja a polgárok biztonságát.

 

Ha a csütörtöki választáson a két nagy párt valamelyike megszerzi az alsóházi képviselői helyek abszolút többségét, annak a pártnak a miniszterelnök-jelöltje – a Konzervatív Párt esetében Theresa May, a Munkáspárt győzelme esetén Jeremy Corbyn – várhatóan már pénteken felkeresi II. Erzsébet királynőt a londoni Buckingham-palotában és tájékoztatja az uralkodót arról, hogy meggyőződése szerint pártja képes kormányt alakítani.

 

A királynő ennek alapján felkéri kormányalakításra a győztes párt vezetőjét, aki akár még aznap megalakíthatja új kormányát.

 

Ha egyik pártnak sem sikerül abszolút többséget elérnie, vagyis nincs olyan párt, amelyiknek az alsóházi frakciója eléri legalább a 326 főt, akkor nagy valószínűséggel az a párt próbálkozik először kormányalakítással, amelynek frakciója a legnagyobb létszámú, de ebben az esetben az új kormány megalakulása elhúzódhat.

 

MTI/teraz.sk

Nyitókép: TASR

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket