A szociáldemokraták kolíni szervezetének elnöke, Marek Semerád szerint már kitöltötte jelentkezését, a szervezet pedig június 26-án hagyhatja jóvá felvételét. Paroubek az idnes.cz portálnak elmondta, hogy a párt nehéz helyzetben van, de nem indul a közeledő parlamenti választásokon.

 

Paroubek (64) korábban élesen kritizálta a  Cseh Szociáldemokrata Párt (ČSSD) vezetésést. Tavaly februárban egykori mozgalmát „lelkes amatőröknek” nevezte, akik között nincs kihívója Miloš Zeman elnöknek. Októberben, a regionális és részleges szenátusi választásokat követően azt tanácsolta a ČSSD-nek, hogy találjon új vezetőt.

 

Paroubek 1989-ben lépett be a megújult ČSSD-be. Egyből a vezetésébe került, 1993-ban sikertelenül indult Miloš Zeman ellen az elnöki tisztségért. 1998 és 2004 között a prágai polgármester helyettese volt, majd 2004-05 között fejlesztési miniszter, nem sokkal később miniszterelnök lett.

 

 hirdetes_810x300  

 

Pártját 2008-ban a regionális és szenátusi, 2010-ben a parlamenti választásokon is győzelemre vezette, azonban nem tudott kormányt alakítani.  2011-ben kilépett a ČSSD-ből és megalapította LEV 21 elnevezésű mozgalmát, ahonnan 2014-ben távozott, azóta nem politizált aktívan. Elmondása szerint inkább a családjával, vállalkozással és akadémiai tevékenységével szeretett volna foglalkozni.

 

 

DenníkN
kép: idnes.cz

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!