Nincs lehetetlen csak tehetetlen: Oroszország sikeresen megkerülte a uniós szankciókat a Krím-félsziget áramellátásának helyreállításához szükséges gőzturbinák beszerzésénél.

 

A Napi.hu lengyel lapértesülésekre hivatkozva közölte, hogy a Siemens márkájú turbinák az uniós szankciók hatálya alá esnek, de nélkülözhetetlenek Oroszország számára, mivel kénytelen pótolni a félsziget áramellátását miután Ukrajna leválasztotta a Krímet saját hálózatáról.

 

Oroszország két erőművet tervez építeni a Krímen, mivel a jelenleg működő energiafolyosó nem képes ellátni megfelelő mennyiségű árammal a területet. A félszigetnek nagyjából 920,3 megawattnyi energiára lenne szüksége, ez nagyjából a paksi atomerőmű kapacitásának a fele.

 

 hirdetes_810x300  

A két erőmű Sztavrapolban és Szevasztopolban épül meg, teljesítményük egyenként 470 MW lesz. Ezekhez lenne szükség két Siemens turbinára, ám a cég nem szállíthatta le őket, mert az uniós szankciók hatálya alá esnek.

 

Az oroszok ezt újabb láncszemek bevonásával oldják meg – legalábbis a lengyel lapok szerint. Van ugyanis egy orosz és egy iráni gyár, amely a Siemens licencével gyárt turbinákat, így ezektől megvásárolhatják őket. Valószínűleg a Krímre az erősebb változatból kell beszerezniük néhányat, ezért az iráni MARNA cégtől való vásárlás a valószínűbb.

 

A turbinák költsége nagyjából 1,1 milliárd euró.

 

Napi.hu

Nyitókép: siemens.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!