Egy nappal a Polis felmérése után megérkezett a Most-Híd által preferált AKO közvélemény-kutatása is. Eszerint, ha ma lennének a választások, azt a Smer nyerné meg 26 százalékkal, másodikként az SaS kerülne a parlamentbe 16,1 százalékkal.

 

Andrej Danko és az SNS 11,7 százalékot kapnának. A mostani AKO-felmérés érdekessége, hogy Igor Matovič és pártja, az OĽaNO-NOVA megelőzte Kotlebáékat és 10 százalékos népszerűséggel negyedikként kerülne a törvényhozásba.

 

Az ĽSNS 9,7 százalékot szerezne, ha ma lennének a választások, a Sme rodina 8,7 százalékos eredményt könyvelhetne el.

 

 hirdetes_300x300  

Az AKO 7 százalékra mérte a Most-Hidat és 3,1 százalékra az MKP-t. A parlamentbe utolsóként a KDH jutna be 6 százalékkal.

 

Az AKO szerint tehát maradna a nyolcpárti parlament, és bár ez a közvélemény-kutatás nem tartalmaz olyan meglepetéseket, mint a tegnap közzé tett Polis-felmérés, a jelenlegi koalíciónak az AKO szerint sem lenne meg a többsége.

 

Egy Smer – SNS – Most-Híd koalíció mindössze 71 mandátummal rendelkezne (vagyis legalább a KDH-ra szükségük lenne). Sőt, a Smernek és az SNS-nek még az sem biztosítaná a kormányzást, ha csak Kotlebával szövetkeznének (75 mandátum). Ugyanakkor a jelenlegi ellenzéki pártok sem tudnának többséget szerezni a parlamentben, egy esetleges SaS-OĽaNO-NOVA-Sme rodina-KDH koalíció is csak 64 képviselői széket jelentene – ami azt jelenti, hogy ha az ellenzék hajlandó lenne a Most-Híddal szövetkezni, sem lenne meg a többség (75 mandátum).

 

Egyértelműen Kotlebáék miatt lenne nehéz többséget szereznie egyik vagy másik oldalnak. Azt azonban érdemes hangsúlyozni, hogy míg a jelenlegi kormánypártoknak egy KDH-val való koalíció elegendő lenne a többséghez, addig az ellenzéknek a kereszténydemokratákkal együtt sincs meg a parlamenti többsége.

 

Grafikon: HNonline.sk

 

Teraz.sk

Nyitókép: Aktuality.sk

 

Kapcsolódó tartalom:

Politikai földrengés: Az MKP megelőzte a Most-Hidat

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!