A 149 áttelepített iraki keresztény közül mindössze 71 maradt Szlovákiában. A többiek visszatértek Irakba, leginkább a kulturális különbségek és honvágy miatt – mondta a belügyminisztérium szóvivője, Ivan Netík.

 

 

A menekültek áthelyezése értelmében Szlovákia további 16 menedékkérőt fogadott be Görögországból, köztük 5 anyával és 11 gyerekkel. Netík szerint az egyik édesanya három gyerekével azonnal távozott Ausztriába, az itt maradó 12 személy folytatja a beilleszkedést.

 

A szóvivő elmondása szerint az országba érkezett menekültek biztonsági ellenőrzésen esetek át és érvényes iratokkal kellett rendelkezniük. Hozzátette, hogy ez a két feltétel jelenti a legnagyobb problémát az áthelyezéseknél. Netík szerint Szlovákia még a kvóták elfogadása előtt kötelezte magát 100 ember befogadására az áthelyezések, valamint további 100 személy befogadására az áttelepítések során.

 hirdetes_300x300  

 

A belügyminisztérium hangsúlyozta, hogy Szlovákiának nincs több kötelezettsége a migránsok áthelyezését illetően, a kvótákat elutasítják, ugyanis a tapasztalatokból világos, hogy a projekt működésképtelen és katasztrofális eredményekkel zárult, a kvóták miatt pedig keresetet nyújtottak be (Magyarországgal közösen) az Európai Unió Bíróságán.

 

SME
kép: Denník N

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!