Vádat emeltek George Pell ausztrál bíboros, a vatikáni pénzügyek első számú felelőse ellen régre visszanyúló, szexuális erőszak miatt – jelentette be az ausztrál rendőrség.

 

A bíboros – aki a szentszék gazdasági titkárságának prefektusa és Ferenc pápa pénzügyi főtanácsadója – a legmagasabb vatikáni tisztségviselő, aki ellen vádat emeltek a katolikus egyház évtizedekre visszanyúló pedofil ügyeinek botránysorozatában.

 

A 76 éves bíboros 1971-től szolgált papként a százezer lakosú ausztráliai Ballarat városban, később Melbourne, majd Sydney érseke volt, és Ferenc pápa 2014 februárjában nevezte ki a Vatikán teljes pénzügyi működéséért felelős gazdasági titkárság prefektusának.

 

 hirdetes_810x300  

Hosszú évek óta gyanúsítják

 

A bíborosnak, aki korábban többször is visszautasította a gyermekek elleni szexuális erőszak miatti gyanúsításokat, július 18-án kell megjelennie a melbourne-i városi bíróság előtt.

 

Pellt hosszú évek óta azzal gyanúsítják, hogy melbourne-i és sydney-i érseksége idején félrekezelte a papság pedofil ügyeit, de az utóbbi években ő került a nyomozások középpontjába, és többen személyesen is megvádolták ellenük gyermekkorukban elkövetett nemi erőszakkal.

 

Csak Ballarat városában több mint nyolcszáz feljelentést tettek egykori áldozatok az utóbbi évtizedekben mintegy háromszáz pap ellen. Az áldozatok közül 47-en felnőttként öngyilkosságot követtek el.

 

Római meghallgatása során George Pell úgy fogalmazott, hogy “nem lehet védeni a védhetetlent”. “A katolikus egyház hatalmas kárt okozott és a hívőknek csalódást a papok által elkövetett szexuális visszaélések kezelésében” – mondta. Ugyanakkor “egyéni tévedésnek, egyéni kudarcnak” nevezte az egyes papok által gyermekeken elkövetett erőszakot.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!