Sok spekuláció látott napvilágot arról, hogy az amnesztiák eltörlésével azok életrehívója, maga Vladimír Mečiar is felelősségre vonhatóvá válik-e az Ifj. Michal Kováč elrablási ügyével, Robert Remiáš meggyilkolásával és a ’90-es évek második felében kiírt népszavazás szándékos meghiúsításával kapcsolatban.

 

A Főügyészség ugyanis utasította a pozsonyi Kerületi Bíróságot, hogy az Alkotmánybíróság megállapításai alapján vizsgálja ki, hogy nem áll-e fenn „köztisztviselő által elkövetett hatalommal való visszaélés bűntette”.

 

Az Alkotmánybíróság ugyanis az amnesztiák eltörléséről szóló parlamenti döntéshez fűzött magyarázatában többször is megemlítette, hogy az akkori kormányfő az amnesztiák kiadásával visszaélt hatalmával.

 

 hirdetes_300x300  

Az említett dokumentum összesen 156 oldalas, ez európai rekordnak számít az alkotmánybíróságok történetében.

 

A taláros testület szerint Mečiar „önkényesen járt el”, mert összeférhetetlenek bármely állami hivatallal, hiszen Mečiar amnesztiát adott saját belügyminiszterének és politikai hívének, Gustáv Krajčinak. Ifj. Michal Kováč elrablása ügyében is számos jogelvet megsértett – és a jelek szerint mindezt most már a bíróság is számon kérheti rajta.

 

Hnonline.sk

Nyitókép: Hnonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!