Szlovénia diplomáciai jegyzékben szólította fel Horvátországot a határvonal kijelöléséről szóló hágai döntőbírósági határozat végrehajtására. A hágai döntőbíróság ugyanis Szlovénia javára döntött a két ország határvitáinak kérdésében. Horvátország vonakodik azt elfogadni, és a hétvégén már két incidens is történt.

 

A hírügynökségek szerint szombaton a Pirani-öbölben horvát halászok az öböl azon részében tartózkodtak, ami a bírósági döntés értelmében már Szlovéniához tartozik. Az egyik halászhajót ráadásul egy horvát rendőrhajó is kísérte, amely csak „felszólítás után” hagyta el – szlovén értelmezés szerint – Szlovénia felségvizeit.

 

Horvátország ugyanakkor amiatt panaszkodik, hogy szlovén rendőrhajók háromszor is megsértették a tengeri határokat, és (szintén diplomáciai jegyzékben) arra figyelmeztették nyugati szomszédjukat, hogy „tartózkodjon a határsértésektől”.

 

 hirdetes_810x300  

A határvita alapja, hogy a Pirani-öböl csaknem két harmadát a hágai döntőbíróság múlt csütörtöki határozata Szlovéniának ítélte meg, plusz kötelezte Horvátországot egy 2,5 tengeri mérföld széles és 10 tengeri mérföld hosszú folyosó létrehozására, hogy Szlovénia azon keresztül férjen hozzá a nyílt tengerhez.

 

A határvita szárazföldre vonatkozó részeit Horvátország nyerte meg, ennek értelmében megkapja Szlovéniától a Sveta Gera csúcsot valamint Isztria határánál három falvat. A horvátok még sem elégedettek – nyilván az általuk uralt tengeri területek nagyságának megőrzése előnyösebb lett volna.

 

Egyébként a két ország még 2009-ben fordult a hágai bírósághoz, ám Zágráb 2015-ben egyoldalúan kivonta magát az eljárásból, mert szerinte Szlovénia lobbizott a határvonal számára kedvezőbb módosításáért.

 

Természetesen Ljubljana tiszteletben tartja a hágai döntést és ugyanerre szólítja fel Horvátországot is, ez utóbbi azonban kijelentette, hogy a határozatot nem tekinti kötelező érvényűnek.

 

Hirado.hu, Körkép.sk

Nyitókép:

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!