Az izraeli hadsereg gyalogosai szeptembertől kísérleti jelleggel robotokkal vitetik felszerelésüket. Ezt a feladatot idáig lámákkal oldották meg, őket váltanák most ki a gépek. A robotokat egyelőre távolról irányítanák, de később önállóan is közlekednének, első körben fegyvertelenek lennének, de elképzelhető, hogy később ez változni fog.

 

A lámákat sok éven át használták teherhordásra a hadseregben, de az elmúlt években úgy döntöttek, lecserélik őket, mert hátráltatják a katonákat a haladásban. A robotok óránkénti 5-10 km-es sebességgel tudnának haladni, de ezt a katonák átprogramozással saját lépteik üteméhez igazíthatják. A hordozók akkumulátorral működnek, melyek 8 órát bírnak ki feltöltés nélkül.

 

 

 hirdetes_810x300  

A gyalogsági hordozórobotok Izraelben készülnek és 500 kg-nyi csomagot tudnak egyszerre szállítani. Nehéz terepen is helyt állnak, és a tervek szerint a sebesült katonák harctérről való evakuálásában is segíteni fognak.Az izraeli hadsereg más terepen is kísérletezik távolról irányítható gépekkel. Kisebb légi és tengeri járművek mellett nemrég olyan határvédő robotokat állítottak munkába, melyeken a fegyvereket távolról irányítják a katonák, egy távoli “hadiszobából”, a gázai övezetben pedig a megfigyelőtornyok tetetjére szerelt lövegek szintén távolról irányíthatóak, írja a haaretz.com.

 

Euronews
képek: haaretz.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!