A szlovák állami vasúti fuvarozó cég, a Cargo Slovakia új tervezetet készít „A ZSSK CARGO stratégiai terve 2020-ig” néven, amely meghatározná a cég fejlődését. Ezt természetesen benyújtanák a közlekedésügyi minisztériumnak is jóváhagyásra – sok szakértő azonban úgy látja, hogy a teljes céget minél előbb el kellene adni.

 

Ondrej Matej, a Közlekedési és Gazdasági Intézet munkatársa szerint a Cargo tipikus példája annak, hogy az államnak egyáltalán nem kellene vállalkoznia azért, mert a közúti, tengeri és légi teherközlekedésben sem vállalkozunk, pláne nem egy olyan szektorban, ahol a magáncégek kereskedelme probléma nélkül működik.

 

Pár évvel ezelőtt a társaság elveszítette megrendeléseinek nagy részét és közel 450 millió eurós adósságot halmozott fel. A tavalyi év során már 123 ezer eurós haszonra tettek szert, ez 2015-ben 77 ezer euró volt. A társaság adósságállománya azonban továbbra is hatalmas, 2016 végén közel 116 millió euró volt.

 

 hirdetes_300x300  

A cég készen állt a privatizálásra már 2006-ban is 400 millió euróért, az új kormány azonban leállította a folyamatot. 2015-ben létrehozták a Cargo Wagon névre hallgató leányvállalatot, ahova átvitték vagonjaik többségét, a részesedés 66 százalékát pedig eladták egy svájci befektetőnek. Ugyanennek a társaságnak az adósság csökkentése érdekében eladták, majd pedig újra bérbe vették a vállalat 8 216 vasúti kocsiját, összesen nyolc évre.

 

Teraz.sk
kép: ytimg.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!