Nyáron tucatnyi rendezvényen, több anyanyelvi táborban fogadják a szórványban élő határon túli magyar gyermekeket, fiatalokat – mondta Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség főtitkára az M1 aktuális csatornán csütörtök reggel.

 

A gyerekek nyelvtudása nagyon vegyes, a Kárpátaljáról érkezőknél előfordul, hogy alig tudnak, mernek megszólalni magyarul – jegyezte meg.

 

A táborokban tanár szakos diákok foglalkoznak a gyerekekkel, akik közül sokan olyan családból érkeznek, melyek anyagi helyzete nem engedi meg a nyaralást – mondta Csáky Csongor. E mellett a táborok erősítik a határon túli fiatalok kötődését a magyarsághoz – tette hozzá a Rákóczi Szövetség főtitkára.

 

 hirdetes_810x300  

A szövetség honlapja szerint jelenleg is több helyszínen folynak a táborozások.

 

Ópusztaszeren, Balatonmáriafürdőn, Balatonföldváron, Győrött és Tatán zajlanak a Rákóczi Szövetség anyanyelvi diáktáborai július 30. és augusztus 13. között, 400 szórványban élő 10 és 18 év közötti fiatal részvételével.

 

Rákóczi Szövetség programjai között nagy hagyománnyal rendelkeznek a nyári anyanyelvi diáktáborok, amelyek a szórványban élő magyar közösségek fialtjait szólítják meg. A táborok célja, hogy az oda érkező magyar diákok felszabadultan tudják használni és fejleszteni anyanyelvüket. A rendezvények a nyári kikapcsolódást szolgáló programok mellett az identitás erősítésre, illetve a magyar kultúra megismertetésére helyezik a hangsúlyt.

 

Az öt anyanyelvi diáktábor négyszáz, 10 és 18 év közötti fiatal résztvevője a Kárpát-medence olyan szórványterületeiről érkezik, ahol a magyar közösség, a magyar nyelvhasználat és intézményrendszer jelentősen visszaszorult.

 

 

MTI, rakocziszovetseg.org

Nyitókép: rakocziszovetseg.org

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!