A család, barátok és művészek kísérték utolsó útjára Marián Varga zeneszerzőt tegnap Pozsonyban. A szlovák kultúra egyik legnagyobb alakja régóta egészségügyi problémákkal küzdött, 70. életévében hunyt el.

 

A végső búcsún többek közt Daniel Pastirčák hitszónok, Peter Uličný szövegíró, Vladimír Godár zeneszerző, Ladislav Snopko korábbi kulturális miniszter és a Moyzes quartet is felszólalt. Pavol Hammel zenésztársa elénekelte  Varga Ľalia poľná című dalát is, melynek szövegét Kamil Peteraj írta.

 

„Marián, mi most nem válunk el, mert ma este amikor hazaérek, akkor elindítom valamelyik lemezedet, valószínűleg a Konvergencie albumot, mert azt kedvelem leginkább.” – mondta Uličný.

 

Marián Varga 1969-ben alapította meg Csehszlovákia első art rock zenekarát, a Collegium Musicumot. Az együttes repertoárjában főleg instrumentális kompozíciók szerepeltek, beleértve Bartók, Haydn, Prokofjev, Sztravinszkij műveinek feldolgozásait, valamint eredeti szerzeményeket, amelyek magukon viselték a zenei posztmodernizmus jeleit. A Collegium Musicum 1979-es feloszlása után Varga a magányos pályafutást választotta.

 hirdetes_300x300  

Marián Varga a 70-es években valami olyasmit hozott a szlovák zenébe, ami ellentmondott a szocialista gondolkodásnak. Ez a zene tele volt lázadással, rakoncátlansággal és persze mesteri zenei érzéssel és ízléssel.

 

Teraz.sk 
fotó: TASR

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!