Egyes amerikai sajtóorgánumok szerint az USA politikai vezetése fontolgatja, hogy fegyverszállítmányokkal támogatja majd Ukrajnát az elhúzódó polgárháborúban. A Kremlnek természetesen ez nem tetszik, e hónap elején Dmitrij Preskov, a Kreml szóvivője azt nyilatkozta, hogy minden „mediátor szerepét felvállaló” országnak (vagyis az USA-nak és Oroszországnak) tartózkodnia kell az „olyan lépésektől, amelyek súlyosbíthatják a feszültséget”.

 

Amerikai szempontból az ukrajnai fegyverszállítmányok igénye nem Washingtonban fogalmazódott meg, hanem az ukrán vezetésben. Az USA Ukrajnáért felelős megbízottja, Kurt Volker áll a híresztelés mögött, ő viszont a sajtó szerint azon cégek csoportját próbálja helyzetbe hozni, akik a fegyverszállítmányok elindulásából profitálni tudnak. A hivatalos álláspont ettől még merőben más lehet.

 

A szakértők közben arra figyelmeztetnek, az amerikai fegyvertámogatás komoly pszichológiai hatással lehet a konfliktusra, megváltoztatja az oroszbarát szeparatisták és az ukrán katonai vezetés stratégiáját is.

 

 hirdetes_810x300  

Pravda.sk

Nyitókép: Pravda.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!