Emlékeznek még, hogyan robbant ki 2007-ben a pénzügyi válság? Az utána következő káosz miatt térdre kényszerültek a világ vezető gazdaságai. Azt beszélték, csak Kínának köszönhető, hogy a kapitalizmus megmenekült.

 

Most úgy tűnik, hogy Kína is ízelítőt kap ugyanabból a válságból. A világ második legnagyobb gazdasága ugyanis megszokta, hogy hitelből él. A szakértők szerint, ha kipukkan a lufi, a szele nem áll majd meg az ország határánál.

 

A kínai rövidlejáratú hitelek évről évre 40 százalékos növekedést produkáltak, de intenzíven nőtt a jelzáloghitelpiac is. A hivatalos adatok szerint a kínai bankokban 5 százaléknyi rossz minőségű (értsd: behajthatatlan) hitelt tartanak számon, ám egyes becslések a valós mértéket 30 százalékra teszik (egyes rossz hiteleket nagyobb pakettekben rejtik el, más, jobb minőségű hitelek közé, az egész pakett így átlagban jobb besorolást kap).

 

 hirdetes_300x300  

Az egykor nagy megtakarításaikról híres kínaiak mára megtanulták eladósítani magukat. A kölcsönök terhe pedig kezd a fejükre nőni.

 

Az amerikai példa

 

Az egész akkor kezdődött, mikor a 2008-09-es gazdasági válság után a kínai vezetés elkezdett a külföldi kereslet visszaesésétől félni, ezért hitelekkel pénzt pumpáltak a gazdaságba, hogy a hazai fogyasztást erősítsék. Kezdetben a cégek álltak rá a hitelekre. Hatalmas gyártókapacitásokat építettek ki kölcsön pénzből, de túlzásba estek, és most rengeteg megrendelés és munka nélkül, üresen álló üzem van az országban (a globális kereslet ugyanis nem nőtt, Európa még nem lábalt ki a válságból, sőt, a kínai termékekre, például az acélra jelentős vámot vetettek ki).

 

Már ez is elég lenne egy kisebb válsághoz, ám most ott tartunk, hogy a háztartások összességében nagyobb hitelállománnyal rendelkeznek, mint a cégek. Ehhez persze hozzájárulnak a városokban csillagászati magasságokba törő ingatlanárak is. Ugyanaz a tévhit terjedt el Kínában, mint a válság előtti USA-ban: az ingatlanárak mindig csak nőhetnek, ezért mindig jó befektetés – és a tehetősebbek ezt ki is használják.

 

Mi lesz, ha?

 

A gond az, ha Kínában egyszer borul a dolog, azt az egész világ meg fogja érezni. A nyugati nemzetközi szervezetek, mint az IMF, azzal vádolják a kínai kormányt, hogy szemet hunynak a vészt jósló jelek felett, mert a hivatalnokok megelégszenek azzal, hogy teljesíteni tudták az előirányzott gazdasági növekedést ebben az évtizedben, azt azonban nem veszik figyelembe, milyen áron.

 

És már érezni lehet a levegőben, hogy valami készül. Kína egy sor befektetését felfüggesztette Európában, hogy saját tőkeállományát védje egy esetleg krízis esetén. A külföldre irányuló kínai működőtőke az elmúlt 12 hónapban 44 százalékkal esett vissza.

 

Ha beüt a krach, az valószínűleg a jelzálogpiacon fog kezdődni, mikor kiderül, hogy rengeteg behajthatatlan hitel maradt a bankok nyakán, aztán jön az üzleti szféra, hiszen megépített üzemek egy része nem termelt, így nincs is miből visszafizetniük a felvett kölcsönt.

 

Körkép.sk, HNonline.sk

Nyitókép: HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!