Befejeződött az aratás Szlovákia déli és keleti régióiban, az érintett területeken jelenleg az őszi vetést készítik elő. Észak-Szlovákiában folyamatosan fejezik be a munkálatokat, mondta Matej Korpáš, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK) munkatársa.

 

Nyugat-Szlovákiában a gazdák már a 31. héten befejezték az aratást, például már a mák szedése is befejeződött. Az idei szedés eredményei nagyon különbözőek, főleg az északi tájakon észleltek nagyon jó terméshozamot. A szélsőséges időjárás azonban az árpa és gabona termését sem kímélte, a Pozsonyi régióban a tavalyi termésnek csak a felét sikerült begyűjteni, a mezőgazdászok jelenleg az ilyenkor szokásos utómunkálatokat végzik – az ország legtöbb régiójában sok gazda csalódott az idei gyenge termés miatt.

A Galántai járásban a kevés csapadék miatt sokaknak olyan alacsony termése volt, hogy működésük is veszélybe került. Korpáš szerint az ország valamennyi mezőgazdasági régiójában károkat okoztak a vadon élő állatok, jelenleg is zajlik a kárfelmérés.

 

Teraz.sk
kép: teraz.sk

 hirdetes_300x300  

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!