A múltban is többször próbálták megbontani a V4-eket, és ez korábban sem sikerült, és a jövőben sem fog – mondta Szíjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter a Visegrádi Négyek, a Keleti Partnerség (Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Grúzia, Moldova, Örményország és Ukrajna) valamint a szomszédságpolitikáért felelős uniós biztos, Johannes Hahn találkozóján Budapesten.

 

A sokoldalú egyeztetés után Szijjártó jelezte, hogy az unió és a Keleti Partnerség novemberi brüsszeli csúcstalálkozóján a V4-ek egy ambiciózus szövetségépítést célzó határozatot szorgalmaznak majd.

 

„Mi azt gondoljuk, hogy az Európai Uniót erősíti az, hogyha keleti irányba ezzel a hat országgal minél szorosabb és minél hatékonyabb szövetséget tud építeni. Stratégiai fontosságot tulajdonítunk ennek gazdasági és biztonsági szempontból is, ezért a visegrádi országok a következő hétéves periódusról szóló tárgyaláson azt fogják szorgalmazni, hogy semmiképpen se csökkenjen az Európai Unió által a Keleti Partnerségi program számára biztosított költségvetési keret”

 

fogalmazott a magyar külügyi tárcavezető.

 hirdetes_810x300  

 

Szlovákiát Lukáš Parízek külügyi államtitkár képviselte a találkozón, szerinte arra van szükség, hogy az EU „pontosan jelezze, mire van szüksége a Keleti Partnerség országaitól”

 

Szijjártó Péter szerint a múltban is többször próbálták megbontani a V4-eket, és ez korábban sem sikerült, és a jövőben sem fog.

 

A lengyel külügyminiszter úgy fogalmazott, nem érzi országát elszigeteltnek, annak ellenére sem, hogy Emmanuel Macron francia elnök a múlt héten sem a lengyel, sem a magyar vezetőkkel nem találkozott közép-európai útja során.

 

Budapest, 2017. augusztus 31. Daniela Morari moldáv külügyminiszter-helyettes, Vladimir Makei fehérorosz külügyminiszter, Gagik Ghalachyan, az örmény külügyminisztérium európai ügyekért felelõs fõosztályvezetõje, Sven Mikser észt külügyminiszter, Petr Gajdusek cseh külügyi államtitkár, Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Lukas Parízek szlovák külügyi államtitkár, Johannes Hahn európai szomszédságpolitikáért és bõvítési tárgyalásokért felelõs EU biztos, Elmar Mammadyarov azeri külügyminiszter, Mikheil Janelidze grúz külügyminiszter, Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter (b-j) a V4-ek, valamint a Keleti Partnerség országai találkozóján Budapesten a Várkert Bazárban 2017. augusztus 31-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

 

Euronews.com

Nyitókép: MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!