Az önálló szlovák állam alkotmányának 1992-es elfogadásáról emlékeznek meg országszerte. A parlamentben ünnepi ülést is tartanak, amelyen Andrej Kiska köztársasági elnök mellett Robert Fico kormányfő és Andrej Danko házelnök is beszédet mond. 

 

Az ülésen a meghívottak mellett részt vesznek a korábbi köztársasági elnökök (1989-től kezdődően) a volt házelnökök, valamint a parlamenti klubok képviselői is. A jubileumi ülést követően este gálaműsorral (Énekel a Föld) várják az érdeklődőket a várba. Az ünnepség ünnepi sortűzzel és tűzijátékkal zárul – derül ki a Parlament Kancelláriájának weboldalán közzétett programból. Az esemény összesen 100 ezer euróba kerül.

 

Ma nyílt napot tartanak a parlamentben és a pozsonyi várban is, a látogatóknak lehetőségük lesz megtekinteni a parlament üléstermét, kipróbálhatják a képviselői székeket, de nyitva lesznek a parlament elnökéhez tartozó helyiségek is, de a várban is egész napos programmal várják az érdeklődőket.

 

 hirdetes_810x300  

A Szlovák Köztársaság Alkotmányát a parlamenti szavazáson 134 jelenlévő képviselőből 114-en támogatták, 16-an ellene voksoltak, 4 képviselő tartózkodott. Az alkotmányt a magyar képviselők és ellenzéki, Ján Čarnogurský vezette Kereszténydemokrata Mozgalom képviselői nem szavazták meg. A dokumentumot két nappal később, szeptember 3-án írta alá Ivan Gašparovič akkori házelnök és  Vladimír Mečiar  kormányfő.

 

Körkép.sk
kép: teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!