Szlovákia azt szeretné, hogy az Európai Unió magjának kialakításánál (amely valószínűleg az eurozóna országai körül fog formálódni) ott legyen Csehország is – mondta a cseh és szlovák kormány mai közös lednicei tárgyalásán Robert Fico kormányfő.

 

„Azt szeretnénk, ha ebben a folyamatban mindannyian ott lennénk, hogy a döntések, amelyeket a jövőben meghoznak majd ne csak néhány államé legyenek, de olyan döntések szülessenek, amelyek meghozatalában mások is részt vesznek” – mondta Fico.

 

A cseh kormányfő megerősítette, hogy a tárgyalásokon az európai kérdésekkel is foglalkozni fognak. Bohuslav Sobotka szerint a kétoldalú értekezlet abban az időben történik, amikor az Európai Unió nagy változásokon megy keresztül. „Remélem, hogy a mai ülés hozzájárul ahhoz, hogy jobban megértsük egymást, amennyiben a V4-en és EU-n belül tett lépéseinkről van szó.” – nyilatkozta.

 

Fico elutasította, hogy megszűnés fenyegetné a visegrádi együttműködést. Szlovákia szerinte „rendkívül fontosnak” tartja a csoportot. „Ez azonban nem akadályozhatja meg országainkat, hogy a V4 mellett párhuzamosan felépítsük saját stratégiai utunkat Németországgal és Franciaországgal” – magyarázta Fico hozzátéve, Szlovákia tudatosította, ki lesz az európai integráció motorja a jövőben.

 hirdetes_810x300  

 

A tárgyalásokon leginkább a kétoldalú kapcsolatokkal, valamint a jövőbeli, közösen szervezett ünnepségekkel és rendezvényekkel fognak foglalkozni. A tárcavezetők a közúti és vasúti infrastruktúra, energetika, valamint védelem és biztonság területén történő együttműködésről fognak egyeztetni.

 

Teraz.sk
kép: SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!