Az ukrán parlament második olvasatban is elfogadta az új oktatási törvényt annak nyelvi részével együtt, mely szerint teljesen megszűnhet az anyanyelvi oktatás az általános és középiskolákban valamint a felsőfokú intézményekben.

 

A törvény hatálybalépéséhez Petro Porosenko ukrán elnök aláírására is szükség van.

 

Az ukrán Legfelsőbb Tanács kedden megszavazta a 3491-d számú oktatási törvényt, melynek 7. cikke az óvodai és az általános iskolák szintjére korlátozza a nemzeti kisebbségek anyanyelvén történő oktatást.

 

 hirdetes_810x300  

A módosított oktatási törvény csak az elemi iskolában (1-4. osztály) engedélyezi a nemzetiségi kisebbségek számára valamennyi tantárgy anyanyelven történő tanítását, az általános iskola esetében (5-9. osztály) a jogszabály előírja a fokozatos áttérést a tantárgyak többségének ukrán nyelvű oktatására, a középiskolai és felsőoktatás nyelvévé viszont kizárólag az ukránt teszi.

 

A kárpátaljai magyar szervezetek, a magyar kormány „leghatározottabb tiltakozásának” adott hangot az üggyel kapcsolatban. A magyar kormány szerint az új ukrán szabályozás megfosztja az országban élő nemzeti kisebbségeket az anyanyelven tanulás lehetőségétől, alapjaiban veszélyeztetve ezáltal a szülőföldön való megmaradásukat – írja az MTI.

 

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár szerint az intézkedés példátlan módon sérti az országban élő nemzetiségek, köztük a mintegy 150 ezres magyarság jogait és teljes mértékben ellentétes Ukrajna alkotmányával.

 

MTI, Körkép.sk

Nyitókép: karpathir.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!