Miloš Zeman cseh államfő kedden Prágában ismételten elutasította az illegális bevándorlók csehországi befogadását.  Frank-Walter Steinmeier német elnökkel folytatott tárgyalásai után Zeman újságíróknak kijelentette, hogy a befogadás helyett segítséget kell nyújtani azoknak az államoknak, ahonnan a migránsok származnak.

 

A német államfő szintén fontosnak nevezte a származási országoknak nyújtandó segítséget, viszont leszögezte, hogy az európai uniós tagállamoknak tiszteletben kellene tartaniuk az Európai Bíróság kvótaügyben hozott döntését.  Az Európai Bíróság a múlt héten utasította el Magyarország és Szlovákia beadványát a 120 ezer migráns kötelező kvóták szerinti elosztása ügyében.

 

Zeman szerint Csehországnak abban az esetben is el kellene utasítania a migránsok befogadását, ha azért pénzt kapna az európai intézményektől.  „Erős kétségeim vannak afelől, hogy kultúrájuk – természetesen a muzulmán migránsokra gondolok – összeegyeztethető az európai kultúrával” – hangsúlyozta a cseh köztársasági elnök.

 

 hirdetes_300x300  

Zeman visszautasította és alaptalannak minősítette azokat a vádakat, miszerint Csehország a menekültügyben nem lenne eléggé szolidáris a többi európai országgal. Rámutatott: Prága ott nyújt segítséget, ahol arra a leginkább szükség van, a migránsok származási országaiban.

 

„A segítségnyújtás helyes, ezt Németországban is hangoztatom. Az embereknek okot kell szolgáltatnunk arra, hogy országukban maradjanak” – mondta Frank-Walter Steinmeier. Egyetértett azzal, hogy ezeknek az embereknek a saját országukban kellene maradniuk, s annak fejlődését kellene elősegíteniük.  A német államfő ugyanakkor felszólította az uniós országokat, hogy tartsák tiszteletben az Európai Bíróság döntéseit.

 

MTI
kép: novinky.cz

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!