A védelmi minisztérium 6,5 milliárd euróra becsülte a szlovák hadsereg modernizációs projektjeinek költségeit, amelyeket 2030-ig valósítanának meg. A védelmi minisztérium többek között 8×8 páncélozott katonai járművet, 4×4 többcélú taktikai járművet, tankelhárító, valamint tüzérségi rendszereket szeretne beszerezni vagy modernizálni. 

 

A védelmi minisztérium az elmúlt napokban tette közzé a védelmi fejlesztések hosszútávú tervezetére vonatkozó javaslatot, külön hangsúlyt fektetve a szlovák fegyveres erők fejlesztésére 2030-ig. A dokumentum mellékletében az időtervet és a katonai felszerelések darabszámát is feltüntették.

 

2024 végéig a védelmi minisztérium 81 darab páncélozott katonai járművet szeretne beszerezni 417 millió euró értékben, míg 2029 végéig 404 darab többcélú taktikai járművet. Emellett a modernizációs projektek keretében 445 darab tankelhárító rendszerre, 14 darab többcélú taktikai repülőgépre, 17 darab 3D rövid, közepes és közeli hatótávolságú radarra, valamint 2 darab utasszállító repülőgépre is szert tennének.

 

 hirdetes_810x300  

A nyilvánosságra hozott dokumentum a NATO-nak tett ígéreten alapul, miszerint „a GDP 2%-át kell elkülöníteni a védelemre, amelynek minimálisan a 20%-át kell a modernizációra fordítani” – áll a védelmi minisztérium fejlesztési tervében.

 

Forrás: teraz.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!