Az alacsony bevétellel rendelkező háztartások harmada Szlovákiában túlnépesedett és nem teljesíti az általános szabványokat – az Eurostat statisztikái szerint hasonló a helyzet más jövedelmi kategóriákban is.

 

Miközben Szlovákiában egy emberre 1,3 szoba jut, addig Belgiumban 2,5, Máltán pedig még ennél is több egy kicsivel – tájékoztatott a Postabank. Az Eurostat definíciója alapján akkor teljesül az úgynevezett „hálószoba standard”, ha minden felnőtt párnak vagy egyedülálló felnőttnek van különálló szobája.

 

A kritérium alapján így egy szobán legfeljebb két, 12 évnél fiatalabb gyerek osztozhat. Viszont ha már 12 évnél idősebbek és ellentétes neműek, külön szobában kellene lakniuk. „A valóság azonban az, hogy 5 gyerek közül kettőnek van saját gyerekszobája Szlovákiában. A 12 évnél idősebb gyerekek harmadának közös szobája van a testvérével, nemre való tekintet nélkül” – mondta a Postabank szóvivője, Lýdia Žáčková.

 

 hirdetes_300x300  

Szlovákia abban is különbözik más országoktól, hogy lakosai nem szívesen élnek egyedül. Miközben Norvégiában, Svédországban vagy Dániában a 18-29 évesek 30 százaléka saját vagy bérelt lakásban él egyedül, addig ez az arány Szlovákiában mindössze 3 százalék.

 

Záčková szerint a fiatalok leginkább a szüleiknél maradnak mindaddig, amíg meg nem találják azt a partnert akivel külön költözhetnek – az esetek nagy többségében ilyenkor már saját lakást vásárolnak.

 

 

Webnoviny.sk
kép: Deccan Chronicle

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!