Szerdán utolsó útjára indul az utolsó Tupolev kormánygép, hogy aztán megpihenhessen a kassai múzeumban. A régi kormánygép (TU-154M) szerdán délután vonul „nyugdíjba” a pozsonyi M. R. Štefánik repülőtérről Kassára, hogy ott a Kassai Repülőgép Múzeum kiállítási darabjává váljon.

 

A TU-154M OM BYO gépet 1989-ben gyártották, és a saját típusa között az utolsó olyan gép Európában, amelyik repül, és amelyik a leszállásokat illetően is kivételeket élvez az EU tagországaiban. A gép eddig összesen 5200 órát repült és 148 ezer utast szállított. A gép leggyakrabban Brüsszelbe repült, de a fedélzetén szállított például a pápát és a norvég királyt is. A repülő leghosszabb útvonala 22 620 kilométert ölelt fel, és az útközben történt leszállásokkal együtt a Pozsony–Kazahsztán–Peking–Japán, Szendai repülőtér–Tokió–Peking–Kazahsztán–Pozsony útvonalat érintette.

 

A kormánygépeket illető legújabb változás szeptember 2-án következett be, amikor a pozsonyi reptérre megérkezett a második Airbus A 319-es. Az első Airbus 2016 júniusában érkezett Szlovákiába a régi orosz Tupolev gépek helyettesítéseként.

 

 hirdetes_300x300  

Forrás: sme.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!