A bősi vízerőmű ügyében lezárult per után, amely a szlovák kormány győzelmével zárult, a kormány fennhangon hirdette, hogy több százmillió euró kötbért kerültek el azzal, hogy sikerült a pert megnyerniük.

 

Most azonban kiderült, hogy az állami tulajdonban lévő MH Manažment vállalat (a Nemzeti Vagyonalap utódszervezete) több tízmilliót fizethet ki egy magán ügyvédi irodának jogi képviselet címén.

 

A Denník N cikke alapján napvilágra került kifizetés hátterében az áll, hogy amikor az állami vállalat megbízta a perrel az ügyvédi irodát, nem csak órabért tartalmazott az aláírt szerződés, hanem jutalékot is az elkerült kötbér százalékában. A nemzetközi per tétje 700 millió euró volt.

 

 hirdetes_810x300  

Az ügyvédi iroda nem volt szívbajos: a szerződésben az említett összeg 20 százaléka szerepel (140 millió euró), ám ezt később csökkentették 70 millió euró körüli összegre.

 

Az MH Manažment nem tagadja a szlovák napilap információit, ám állítása szerint „nem valós” adatokat mondott. A nemzetközi bíróság ugyanis még nem számolta ki a perköltség és a kötbérek nagyságát.

 

Az ügyvédi iroda aligha fog az említett 70 milliótól lényegesen eltérő összeget kapni. Peter Žiga (Smer-SD) gazdasági miniszter (akkori környezetvédelmi miniszter) szerint a jutalék nagysága aránytalanul nagy, és felszólította az MH Manažmentet, hogy keressék az összeg csökkentésének lehetőségét.

 

Teraz.sk

Nyitókép: Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!