Hogy miből lesz finanszírozva, egyelőre kérdéses. Az egyes intézkedések paraméterei is változhatnak.

 

A pénzügyminiszter jövő hét elején hozza nyilvánosságra a jövő évi büdzsé tervezetét. Robert Fico elmondta, hogy az államháztartás hiányát 1 százalék alá csökkentik, 2020-ra pedig kiegyensúlyozott költségvetés elérése a cél. Az ország eladósodottságának mértéke jövőre 50 százalék alá kerül.

 

A szociális csomag főbb elemei:

 

 hirdetes_300x300  

13. és 14, havi fizetés

 

Az SNS javaslatára bevezetik a 13. És 14. Havi fizetést, de nem kötelező érvénnyel, hanem lehetőségként. Andrej Danko szerint 13. fizetésre az lesz jogosult, aki az adott vállalatnál legalább két évet ledolgozott. 14. havi fizetés négy év után járhat majd. Mindkettő fel lesz mentve a járulékfizetési kötelezettség alól.

 

Emelkedik a minimálbér

 

Robert Fico elmondta, hogy a kormány célja, hogy 2020-ra 500 euróra emelkedjen a minimálbér. Jövőre ennek összege Ján Richter szociálisügyi miniszter javaslata szerint, mely hamarosan a kormány elé kerül, 480 euró lehet.

 

Utazási hozzájárulás

 

Egyszeri, legfeljebb 5 ezer euróra lesz jogosult az az illető, aki családjával együtt új munkahelyére költözik. A juttatás némileg más formában már jelenleg is elérhető, de kevesen igénylik. Az összeg elsősorban személygépkocsi vásárlásra lesz fordítható.

 

Éjjeli pótlék

 

Robert Fico megduplázná az éjjeli műszakért járó pótlék órabérének kiegészítését. Ennek összege jelenleg 0,50 euró. A javaslat értelmében tehát az éjjeli műszakért járó órabér összege 1 euróval emelkedne.

 

Nyugdíjasok és munkaszerződés

 

A dolgozó nyugdíjasok a javaslat értelmében többet kereshetnének. Havi 200 euró összegig ugyanis nem fog kelleni járulékokat fizetniük. Ugyanúgy, mint most érvényes a diákok esetében.

 

Bugár Béla szerint a javaslat mintegy 80 ezer nyugdíjast érinthet.

 

Növekszik az ápolási díj

 

Az egészségileg rászorult ápolásáért járó díj emelkedne. Jelenleg ez az összeg 249 euró, ami a létminimum 125 százaléka. Az új javaslat szerint a tiszta minimálbér összege járna. Bruttó összege jelenleg 435 euró, ami tisztán 370 eurót jelent. Az ápolási díj megemelt összege körülbelül ennek határán lesz.

 

SME/Körkép.sk/DenníkN

Nyitókép: SME

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!