Carles Puigdemont tartományi kormányfő szerdán kijelentette, hogy a katalán függetlenségi népszavazás eredményét az európai intézmények sem hagyhatják majd figyelmen kívül. Egyúttal kritizálta az Európai Bizottságot, amiért az nem veszi figyelembe a katalánok akaratát, miszerint népszavazást akarnak a függetlenségről.

 

Puigdemont szerint az EB hátat fordított nekik, mikor nem vette védelmébe az európai polgárok alapvető jogait, mikor a spanyol kormány kemény intézkedéseket vezetett be, hogy megakadályozza a referendumot.

 

A tartományi kormányfő úgy fogalmazott, hogy ez a népszavazás segít Európának, hogy „végre meghallja Katalónia hangját”. Hozzátette, hogy a katalán függetlenség nem csak spanyol, hanem európai ügy is.

 

 hirdetes_810x300  

Nehezményezte azt is, hogy sem az uniós tagállamok, sem más országok nem álltak nyíltan mellé a népszavazási kezdeményezésüknek.

 

A katalán függetlenségi referendum elvileg október 1-jén zajlik majd, amennyiben a spanyol kormányzati intézkedések nem érik el céljukat. Több ezer spanyol rendőrt vezényeltek Katalóniába, és 14 referendumpárti politikust tartóztattak le.

 

Teraz.sk

Nyitókép: apnews.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!