A nemrég Fehéroroszország területén gyakorlatozó orosz katonák egy része a gyakorlat után is ott maradt. Legalábbis ezt állítja Viktor Muzsenko ukrán vezérkari főnök.

 

A Západ 2017 nevű közös, belorusz-orosz hadgyakorlat szeptember 14. és 20. között zajlott Kalinyingrád, Fehéroroszország és Oroszország nyugati területein. A gyakorlatot a balti államok élesen kritizálták és provokációnak nevezték.

 

A hivatalos közlés szerint a hadműveletekben csak 13 ezer katona vett részt, de a NATO és Ukrajna egyes tisztviselői úgy vélik, hogy a valós szám ennek a sokszorosa lehetett.

 

 hirdetes_810x300  

A belorusz kormány állítja, hogy az orosz haditechnikát és katonákat már vasúton maradéktalanul visszaszállították Oroszországba még csütörtökön.

 

Muzsenko szerint az orosz gépek azonban csak pár száz kilométeres távolságba vonultak vissza, így Ukrjnától mindössze 300-400 kilométerre állomásoznak.

 

Az orosz védelmi tárca és a külügy egyelőre nem kommentálta az ukrán vezérkari főnök kijelentéseit. Kijelentette, hogy csak rutin és elsősorban védelmi hadműveletek gyakorlatáról volt szó. Elutasította azokat a vádakat, ogy Lengyelország, Litvánia vagy Ukrajna inváziója lett volna a gyakorlat témája.

 

Teraz.sk

Nyitókép: Sputniknews.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!