Az egészségbiztosítók a gyógyszer-visszatérítés keretén belül mintegy 158 000 biztosított páciensnek küldik vissza a pénzt. Az biztosítók negyedévente küldik vissza azokat a hozzáfizetéseket, amelyek meghaladják a védelmi korlát összegét. 2017 második negyedévében ez az összeg 2,7 millió euró.

 

Az állami Általános Egészségbiztosító (VšZP) a nyugdíjasoknak és az egészségkárosodottaknak két millió eurót küld vissza, a Dôvera magán-egészségbiztosító 581 000 eurót, míg az Union mintegy 117 000 eurót. A pácienseknek a visszafizetések érdekében semmit sem kell tenniük, mert az egészségbiztosítók az összegeket automatikusan visszafizetik vagy a biztosított személyek számlájára, vagy pedig postai utalványon keresztül.

 

Az Általános Egészségbiztosító 117 ezer páciensnek küldi vissza a pénzt, a Dôvera egészségbiztosító 34 ezer biztosított páciensnek, míg az Union 7100 biztosított személynek téríti vissza a pénzt.

 

 hirdetes_300x300  

Az egészségbiztosítók a nyugdíjasoknak és a súlyos egészségkárosult személynek 2011-től visszamenőleg pénzt fizetnek vissza a gyógyszerek árából. A hozzáfizetéseket, amelyek meghaladják a védelmi korlát összegét negyedévente küldik nekik vissza. Míg az öregségi nyugdíjban részesülők jelenleg 25 eurót, a jövőben már 30 eurót fognak kapni. Ezenkívül a limitet azokra is kiterjesztik, akik már betöltötték a nyugdíjkorhatárt, ám mégsem jogosultak öregségi nyugdíjra.

 

A rokkantnyugdíjasok és a ŤZP-igazolvány tulajdonosai esetében viszont az a határérték, amelytől kezdve az egészségbiztosítók megtérítik a hozzáfizetéseket, a jelenlegi 25-ről 12 euróra csökken. A gyermekek esetében az eddigi határérték 8 euró, ami ezentúl 10 euró lesz. Az egészségkárosult gyermekek esetébe a határérték továbbra is nullás marad.

 

Forrás: aktuality.sk

Nyitókép: TASR

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!