Zuzana Wienk, a Fair-play Szövetség vezetője szerint Robert Fico kormányfő már augusztusban tudott az Andrej Kiska köztársasági elnök cégét érintő adóelkerülési ügyről.

 

Frissítve: 16:04

 

A kormányfő szerint maga Kiska mesélte el neki az adóhivatal és cége közti nézeteltérést.

 

 hirdetes_300x300  

Robert Ficot azzal vádolta meg a Fair-play Szövetség egyik vezetője, Zuzana Wienk, hogy már jóval a sajtó értesülése előtt, augusztus elején tudott Andrej Kiska köztársasági elnök adóügyéről. A kormányfő egyébként feltűnően gyorsan összehívott ma délutánra egy sajtótájékoztatót, hogy reagáljon Wienk állításaira.

 

A kormányfő elmondta, hogy a kormánynak nincs szüksége törvénytelenül szerzett információkra, mert Kiska ügyéről magától a köztársasági elnöktől értesült egy találkozó alkalmával egy évvel ezelőtt a pozsonyi Bôrik hotelben.

 

Fico kijelentette, hogy hajlandó hazugságvizsgálónak is alávetni magát, hogy megerősítést szerezzen állításainak.

 

Fico többször is használta a „Kiska adócsalása”, „adóbotránya” kifejezéseket, és kijelentette:

 

„Jogos a kérdés, hogy a 2014-es elnökválasztás törvényes és korrekt volt-e.”

 

Bár Fico arról beszélt, hogy a cég adózásának törvényességét a hatóságoknak kell megállapítani, mégis azzal vádolta meg Kiskát, hogy az ő „inkriminált” cége finanszírozta elnökválasztási kampányát egészét.

 


 

Wienk ezt a közmédia 5 perc múlva 12  című műsorában mondta el. A korrupciót bejelentők védelméről szóló törvény előkészítő bizottságának tagja volt Wienk is, amelynek egyik ülésén a kormányfő kijelentette, hogy a köztársasági elnök „adócsaló”, ezért nem javasolhatna senkit a most készülő új hivatal élére (Korrupciót Bejelentők Védelmének Hivatala).

 

A kormányfő ma délután 15:30-ra hívott össze sajtótájékoztatót, hogy reagáljon Wienk kijelentéseire.

 

A köztársasági elnök cégének adóelkerülési ügyéről a sajtó és a rendőrség egy névtelen kiszivárogtatótól értesült szeptemberben, aki az adótitkokra vonatkozó törvényt megszegve eljuttatta a médiának a Kiska cégénél zajlott adóellenőrzés jelentését. A kormányfőnek szintén nincs joga ezekhez az információkhoz hozzáférni, a Wienk állítása igaz, akkor Fico visszaélt hatalmával.

 

Adóelkerülési botrányba keveredett a köztársasági elnök

 

HNonline.sk, Körkép.sk

Nyitókép: aktualne.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!