A csernobili vadállatok miatt aggódnak a svédek. Pontosabban azért, mert ezek a vadak egyre nagyobb számban jelennek meg náluk.

 

Egy svéd vadász a minap egy olyan vaddisznót lőtt, amelynek szervezetében a biztonságosnál 10-szer nagyobb volt a radioaktív sugárzás.

 

Harmincegy évvel ezelőtt, a csernobili katasztrófa bekövetkezte után közvetlenül, a radioaktív felhő és por miatt a vadászok szintén magas sugárzási szinteket mértek a vadállatokban.

 

 hirdetes_300x300  

Most a vadászok megint arra figyelmeztetnek, hogy egy Stockholmtól mindössze 100 kilométerre talált vaddisznócsorda példányainál példa nélküli magas sugárzási értékeket mértek: kilogrammonként 16 ezer Bq-t – miközben a biztonságos értékhatár 1500 Bq/kg.

 

Ha elérik a 40 ezer Bq/kg-os szintet, az már ténylegesen a csernobili katasztrófa eseményeit idézi.

 

A vaddisznóknál azért mutatható ki markánsabban a radioaktivitás jelenléte, mert többnyire a földről táplálkoznak, márpedig a radioaktív cézium a földben marad.

 

A sugárfertőzött vadállatok valószínűleg Csernobilból érkeztek Svédországba. Az 1986-os ukrajnai atomkatasztrófa során négyszer annyi radioaktív sugárzás szabadult fel, mint a Hirosimára ledobott atombomba felrobbanásakor.

 

The Independent

Nyitókép: spiegel.de

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!