Peter Kažimír (Smer-SD) úgy véli, hogy a jövő évi költségvetés tervezett GDP-arányos hiánya (0,83 százalék) változatlan marad. Miután jövő héten a kormány is elfogadja a tervezetet, a pénzügyminiszter a parlamentben sem számít nagyobb változtatásokra a költségvetésben.

 

„Határozottan változatlannak tartom a 0,83 százalékos célt, ez az a határ, amiben politikai szinten megegyeztünk. Ezt érinthetetlennek tartom.” – mondta a közmédia 5 perc múlva 12 (O 5 minút 12) nevű vitaműsorában.

 

Kažimír szerint az új költségvetés legnagyobb pozitívuma az, hogy megbízhatóan közeledik a kiegyensúlyozott gazdálkodás felé, aminek 2020-ban kellene megvalósulnia. Megjegyezte, hogy ez az önálló Szlovákia megalakulása óta még soha nem sikerült.

 

A Sme rodina elnöke, Boris Kollár viszont úgy véli, hogy ez az ígéret annyira nem megbízható. Emlékeztetett, hogy Fico kormánya a múltban már sok dolgot megígért, például a Pozsony-Kassa autópálya megépítését 2010-ig. A kiegyensúlyozott költségvetésnek is hamarabb meg kellett volna valósulnia, de Kollár fogadni mer, hogy 2020-ban ez nem fog megtörténni, ugyanis az választási év lesz és szükséges lesz a költekezés, szociális csomagok osztása.

 hirdetes_300x300  

 

Eduard Heger (OĽaNO) képviselő is szkeptikus, ugyanis 2007-ben, amikor a Smer kormányra került 17 milliárd volt Szlovákia államadóssága, ez pedig ma 43 milliárd euró. Ivan Švejna (Most-Híd) szerint a szlovák közpénzek jobb állapotban vannak mint tavaly, az pedig mindig is vita tárgya lesz, hogy milyen gyorsan kellene csökkenteni a hiányt.

 

Teraz.sk
kép: cas.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!