Naser Orić a srebrenicai muszlim katonai rendőrség parancsnoka volt a boszniai háború idején. Őt és egyik társát a szarajevói bíróság azzal vádolta, hogy 1992-ben meggyilkoltak három szerb foglyot, illetve más háborús bűnöket követtek el szerb foglyok és lakosok ellen. A boszniai muszlimok ellenben hősnek tartják. 

 

Orić azon kevés muszlim katonatisztek egyike, akit bíróság elé állítottak a szerbek elleni háborús bűnök miatt. Ő volt Srebrenica egyik védője is a jugoszláv háború idején, de csapatát felsőbb utasításra kivonták a térségből, ezzel lényegében sorsára hagyták az ott élőket. Miután a szerbek betörtek Srebrenicába, 8000 ezer muszlim férfit és fiút mészároltak le. Ez volt a Európa legvéresebb konfliktusa a második világháború óta. Érdekes adalék, hogy Orić a háború előtt Slobodan Milosevic, szerb elnök testőrségében szolgált.

 

2006-ban Orićot a Hágai Nemzetközi Törvényszék két évre ítélte, de mivel három évet már vizsgálati fogságban töltött, elengedték. A háborús bűnök jó részét nem látták bizonyítottnak.  A szerbek azonban nem hagyták annyiban a dolgot, 2008-ban fellebbeztek a döntés ellen és részrehajlással vádolták a törvényszéket. 2014-ben Belgrád nemzetközi elfogatóparancsot adott ki Orić ellen, mondván, hogy a tiszt több szerb falut feldúlt és sok civillel végzett Srebrenica régióban. (A háború szerb áldozatainak száma a térségben összesen 2500 volt.)

 

 hirdetes_300x300  

Végül az Interpol 2015-ben a svájci-francia határnál fogta el Orićot, ám a svájciak nem akarták a szerbeknek kiadni, ezért visszaküldték Szarajevóba, mivel egy 2013-as szerb-bosnyák szerződés értelmében az ő hatáskörükbe tartozott az ügy.

 

A boszniai bíróság most első fokon felmentette a háborús bűnök alól, mivel tanút, aki a három szerb fogoly meggyilkolását támasztotta volna alá, korábban már elítélték hamis tanúzás miatt, ezért vallomása nem lehetett perdöntő.

 

France24.com, MTI

Nyitókép:  france24.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!