Az első Fico-kormány által bevezetet állampolgársági törvény miatt 2010. július 17-től összesen 2017. október 11-ig eddig összesen 2002-en vesztették el állampolgárságukat.

 

Az intézkedés közvetlen kárvallottjai azok, akik a szlovák mellett cseh (519), német (474), osztrák (288), brit (193), magyar (98), amerikai (90), norvég (46), svájci (41), holland (38), belga (34), ír (33), ausztrál (31), kanadai (30), olasz (24), finn (14), francia (12), svéd (11), luxemburgi (4), orosz (4), valamint kínai, dán, izlandi, új-zélandi, lengyel, ukrán, izraeli, spanyol, szerb és szingapúri útlevéllel is rendelkeztek.

 

Az akkori Smer-HZDS-SNS kormánykoalíció által elfogadott állampolgársági törvényt a magyar egyszerűsített honosításról szóló törvényre válaszul vezették be. És bár a szlovák pártok illetve a vegyespárt gyakran érvel azzal, hogy nem a magyarokat sújtja leginkább az intézkedés, annak rendeltetése mégis csak az, hogy megakadályozza, hogy a felvidéki magyarság éljen jogával és magyar állampolgárságért is folyamodjon az egyszerűsített honosítás keretében.

 

 hirdetes_810x300  

A szlovák állampolgársági törvény vitatott passzusát hatályba lépése óta többször megpróbálták azt (szlovák ellenzéki pártok is) érvényteleníteni, ám ehhez egyetlen szlovák kormány részéről sem volt meg a politikai akarat.

 

Mivel a szlovák Alkotmány kimondja, hogy egyetlen szlovák polgár sem fosztható meg állampolgárságától, ezért a törvény nyilvánvalóan ütközik az alkotmánnyal, ám ezt a szlovák Alkotmánybíróság az intézkedés vizsgálatakor „nem tudta megállapítani”. A Smer vezette belügyi tárca pedig nem tervezi a jogszabály módosítását.

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Nyitókép: aktualne.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!